Rangkaian komputer
Kadang-kadang ada perkara yang anda mahu kongsikan dengan rakan atau rakan sekerja tetapi tidak mahu disiarkan kepada sesiapa sahaja. Jika anda menahan diri daripada memuat naik apa-apa ke Facebook kerana takut ia dikongsi dengan dunia, masih ada harapan. Facebook terus meningkatkan ciri keselamatan dan kawalan, memberi keyakinan lebih ketika anda memuat naik.
Set tetapan keselamatan Facebook membolehkan anda menentukan siapa yang akan melihat kemas kini status anda secara lalai. Pilih Umum (semua orang), Rakan (rakan yang anda terima di Facebook), atau Hanya Saya. Anda juga boleh memilih senarai tertentu seperti Keluarga atau Rakan Dekat. Jika anda mahu lebih terperinci, anda boleh membuat senarai Custom dengan individu tertentu yang anda tambahkan sebagai rakan. Tetapan lalai ini mestilah paling kecil supaya hanya orang yang anda mahu dapat melihat semua kiriman anda. Anda boleh mengubah ruang lingkup setiap kiriman secara individu.
Untuk menetapkan tetapan lalai, klik ikon keselamatan (kunci) di sudut kanan atas skrin utama. Klik Siapa yang Boleh Lihat Saya? dan pilih Penunjuk di bawah “Siapa yang Boleh Lihat Kemas Kini Saya Akan Datang” lalu pilih audiens lalai anda.
Apabila anda berkongsi status, ia secara automatik dikongsi dengan audiens lalai anda. Kecuali anda memilih Umum sebagai lalai, orang yang melihat kiriman tidak boleh berkongsi lebih luas daripada yang anda tetapkan. Contohnya, jika anda menetapkan Hanya Saya sebagai lalai, hanya anda yang dapat melihatnya. Jika anda mengubah audiens kiriman tertentu kepada Keluarga, hanya ahli kumpulan keluarga anda yang dapat melihatnya dan tidak dapat berkongsi dengan rakan mereka yang tidak berada dalam kumpulan tersebut.
Secara umumnya, apabila anda melihat kiriman di News Feed, terdapat pilihan Like, Comment, atau Share. Jika anda tidak mahu pilihan Share tersedia, tetapkan Hanya Saya sebagai lalai, kemudian ubah kiriman anda kepada senarai custom individu tertentu. Klik ikon pemilih audiens di sebelah kanan masa kiriman. (Jika lalai anda Hanya Saya, ikon akan kelihatan seperti kunci.) Pilih Custom dan pilih Specific People or Lists. Masukkan individu yang anda mahu terima kemas kini. Facebook akan memaparkan senarai rakan anda sebaik sahaja anda mula menaip. Individu tersebut akan melihat kiriman anda di News Feed tanpa pilihan Share.
Facebook terus memperbaiki keselamatan, tetapi anda juga perlu berperanan. Jika seseorang menemui kata laluan anda, mereka boleh mengakses kiriman, senarai rakan, dan maklumat peribadi anda. Badan Perniagaan Lebih Baik mengesyorkan empat langkah berjaga-jaga: aktifkan Secure Browsing, tukar kata laluan kerap, aktifkan notifikasi log masuk, dan elakkan pautan mencurigakan.
Facebook ialah laman web jejaring sosial yang membolehkan anda menjejak kawan-kawan anda, tidak kira di mana mereka berada. Salah satu cara terbaik untuk tetap bersambung ialah dengan mengemaskini maklumat perhubungan anda di profil Facebook supaya rakan dan keluarga sentiasa dapat menemui anda. Iku
Facebook direka sebagai platform perkongsian maklumat, membolehkan pengguna berkongsi foto, video, dan pautan terkini dengan rakan serta keluarga. Kini, memuat naik video YouTube ke profil Facebook anda hanya memerlukan beberapa langkah mudah. Langkah 1 Cari video YouTube yang anda mahu kongsi. Lang
Pengenalan Facebook merupakan rangkaian sosial popular yang digunakan di seluruh dunia. Ia membantu anda berhubung dengan rakan, menghubungi kembali rakan lama, dan berkenalan dengan orang baru. Facebook menyediakan alat carian mudah yang membolehkan anda mencari rakan dan keluarga. Dengan menggunak