whycomputer.com >> Rangkaian komputer >  >> Media Sosial

Bagaimana Mengetahui Jika Sesuatu Konten Anda Diakses di Facebook

Adakah anda bimbang tentang pencabulan maya atau hanya ingin mengetahui siapa yang melihat isi kandungan anda di Facebook? Walaupun tidak semua maklumat dapat diakses sepenuhnya, terdapat cara-cara untuk mengetahui siapa yang telah melihat kandungan anda. Ia bergantung kepada jenis “kandungan” yang anda ingin memantau serta sama ada anda menggunakan profil peribadi atau halaman Facebook. Satu perkara penting ialah perbezaan antara kedua-dua platform ini.

Perbezaan Antara Profil dan Halaman Facebook

Sering kali orang kekeliruan antara profil peribadi dan halaman Facebook – dua platform yang berbeza dengan fungsi yang berbeza pula. Profil Facebook digunakan untuk penggunaan peribadi dan ia adalah akaun pertama yang anda cipta ketika menyertai Facebook. Selepas profil diaktifkan, anda boleh membuat halaman Facebook, yang direka khusus untuk perniagaan, jenama, organisasi dan artis bagi mempromosikan diri mereka.

Penglihatan Konten

Berkenaan dengan halaman Facebook, Facebook menyediakan Page Insights yang menunjukkan siapa yang melihat siaran anda, tidak kira sama ada mereka “suka” atau hanya klik. Ini berbeza dengan profil peribadi, di mana Facebook tidak membenarkan anda melihat siapa yang sahaja melawat profil anda dan melihat foto atau video, setakat Jun 2013. Apabila seorang pengguna lain melakukan interaksi, contohnya memberi suka atau mengulas, anda boleh melihatnya.

Notifikasi Baca (Read Receipts)

Selanjutnya, Facebook kini memperkenalkan notifikasi baca bagi profil peribadi yang berada dalam kumpulan Facebook atau menggunakan aplikasi Messenger desktop dan mudah alih. Apabila seseorang menghantar mesej kepada anda atau kepada beberapa orang dalam kumpulan, baris bawah mesej akan menunjukkan bilangan pembaca serta nama setiap pembaca. Walau bagaimanapun, Facebook menegaskan bahawa notifikasi ini tidak menjamin pembaca benar-benar membaca mesej secara mendalam, atau sama ada mereka membaca sama sekali.

Kontroversi dan Isu Privasi

Fitur notifikasi baca ini menimbulkan beberapa aduan sejak dilancarkan, terutamanya kerana tidak ada cara untuk mematikannya. Salah satu isu yang kerap muncul ialah seseorang yang tidak menyedari notifikasi baca dan memberitahu pengirim mesej bahawa dia baru sahaja membaca mesej tersebut, sementara notifikasi menyatakan sebaliknya. Di samping rasa malu, banyak pihak menganggap fungsi ini melanggar privasi dan dapat memperburuk kes penghasut atau buli siber.


URL:https://ms.whycomputer.com/media-sosial/1015011612.html

Media Sosial
  • Bagaimana Mengajak Semua Ahli ke Kumpulan Facebook Anda secara Serentak

    Setiap kumpulan Facebook memberi ruang khusus bagi orang yang berkongsi minat yang sama. Anda dan rakan-rakan boleh menulis dan menyumbang perbualan di dalam kumpulan. Daripada menghantar jemputan satu persatu, anda boleh mengajak semua orang sekaligus dalam satu masa. Langkah 1 Buka pelayar interne

  • Melindungi Hak Cipta Gambar Anda di Facebook

    Setiap kali anda mencipta karya seni, termasuk mengambil gambar, anda automatik menjadi pemilik hak cipta. Anda tidak perlu membuat apa‑apa kerana hak cipta itu terhasil dan terikat kepada anda sebaik sahaja kerja itu selesai. Menyebarkan gambar tersebut di Facebook—atau Twitter, Tumblr atau Instagr

Rangkaian komputer © https://ms.whycomputer.com