Rangkaian komputer
Google menyelaraskan semua aktiviti anda di pelbagai platformnya menjadi satu profil pengguna terperinci yang menunjukkan siapa anda, apa yang anda lakukan dan apa yang anda sukai. Ia kemudian menggunakan maklumat ini untuk memperbaiki perkhidmatannya serta menyesuaikan iklan mengikut keutamaan anda. Walaupun Google memantau penggunaan Web anda secara menyeluruh, sejarah tontonan YouTube anda tidak tersedia kepada orang ramai. Jika anda menggunakan komputer bersama atau membenarkan orang lain menggunakan PC anda, memadam sejarah tontonan boleh menjadi cara terbaik untuk melindungi privasi anda.
Apabila anda log masuk ke akaun Google anda, video yang anda tonton di YouTube akan dicatat dalam sejarah tontonan anda. Maklumat ini tidak dapat dilihat secara awam dan hanya boleh diakses oleh sesiapa yang log masuk terus ke akaun Google anda. Fungsi sejarah YouTube direka untuk memberi anda cara mudah dan praktikal menonton semula video yang telah anda tonton sebelum ini tanpa menghantar maklumat kepada pihak ketiga atau rakan.
Anda boleh log keluar daripada akaun YouTube anda sebelum berselancar untuk menghentikan laman mengesan penggunaan video anda. Jika anda ingin memadam sejarah video, klik nama pengguna anda di mana-mana halaman YouTube dan pilih 'Pengurus Video'. Klik butang 'Sejarah' di sebelah kiri skrin dan pilih 'Padam Sejarah Tontonan' untuk memadam semua video yang pernah ditonton. Anda juga boleh memadam item secara individu dengan menandakan kotak berhampiran video dan menekan 'Buang'.
Google tidak hanya merekod aktiviti YouTube anda. Jika anda log masuk ke akaun Google, semua yang anda lakukan di laman Google akan direkod. Untuk melihat aktiviti Web penuh anda dan log lengkap apa yang Google rekodkan, lawati Google.com dan log masuk. Klik menu drop-down di sebelah nama pengguna dan pilih 'Akaun'. Dari situ, pilih 'Sahajikan sejarah web anda'. Di sini anda boleh melihat semua carian anda di platform imej, peta, video, beli-belah dan enjin carian Google.
Sila ambil perhatian, walaupun anda memadam sejarah YouTube atau web anda, tiada perubahan di pihak Google. Memadam sejarah mencegah sesiapa pun melihat aktiviti anda dengan log masuk ke akaun anda, namun Google tetap menyimpan rekod di pelayan mereka. Google bekerjasama dengan pihak berkuasa dan menyimpan rekod panjang aktiviti pengguna sekiranya rekod tersebut diperlukan semasa siasatan. Google juga menggunakan maklumat dan aktiviti anda untuk menyesuaikan iklan serta meramalkan kandungan yang anda inginkan, tidak kira sama ada anda memadam sejarah.
Berikut Cara Menulis dan Berkongsi Cerita Menggunakan Produk Google Jika anda mempunyai cerita yang ingin dikongsi, Google menawarkan pelbagai produk percuma yang mudah digunakan. Dari buku, jurnal, laman web, hingga dokumen Microsoft Office yang boleh dikongsi, anda dapat memanfaatkan satu daripada
Google menyediakan ciri memuatkan sejarah carian anda secara automatik. Apabila anda menaip perkataan pencarian, Google akan mencadangkan sejarah pencarian terdahulu. Jika sejarah tersebut menjadi gangguan, anda boleh mematikan ciri ini melalui tetapan dan menghidupkannya semula bila perlu. Walaupun
YouTube bergantung pada sistem pemesejan Google Plus, yang bermakna anda perlu menghubungkan saluran YouTube anda dengan Google Plus melalui tetapan akaun YouTube. Setelah dihubungkan, anda boleh menghantar mesej persendirian kepada pemilik saluran lain melalui pilihan Hantar Mesej di halaman Mengen