whycomputer.com >> Rangkaian komputer >  >> Media Digital

Membuat Animasi Dari Video Langsung

Alat yang Diperlukan

  • Rekaman video digital
  • After Effects CS3 (atau versi lebih baru)
  • Photoshop CS3 (atau versi lebih baru)

Penggunaan After Effects

Impor dan Konfigurasi Komposisi

Buka After Effects, pilih File > Import > File dan pilih rekaman anda, kemudian klik Open.

Buang komposisi baru melalui Composition > New dan klik OK.

Setelah komposisi siap, pilih Composition > Make Movie. Di dalam Render Queue, klik Lossless di bawah Best Settings dan pilih PNG Sequence sebagai Format. Klik OK lalu klik nama komposisi di sebelah Output To dan buat folder bernama Anime 1.

Photoshop dan Penyelesaian Animasi

Pengaturan Awal

Mulakan Photoshop, pilih File > Open dan buka salah satu gambar di folder Anime 1. Pilih Window > Actions, klik ikon New Action (tanda nota) dan beri nama "Animation Effect", lalu tekan Record.

Proses Lapisan

Duplicate lapisan asal dengan Layer > Duplicate Layer. Setelah itu, pilih Filter > Blur > Surface Blur dan tetapkan nilai 5 (blur radius) dan 8 (contrast). Klik OK.

Duplicate lagi lapisan, buka Image > Adjustments > Desaturate, pilih tab Channels dan Ctrl+Click pada lapisan RGB. Pilih tab Layer, Select > Inverse, buat lapisan baru Layer > New > Layer, dan Edit > Fill dengan warna hitam. Tekan Ctrl+D untuk batal pilihan.

Matikan dua lapisan atas dengan ikon mata. Pada lapisan Background Copy, pilih Filter > Artistic > Cutout, tetapkan nilai 8, 3, 3, dan klik OK. Duplicate lapisan ini dan ubah Blending Mode menjadi Overlay.

Aktifkan lapisan kedua dari atas, pilih Artistic > Poster Edges dan tetapkan nilai 2, 2, 6. Ubah Blending Mode menjadi Soft Light.

Sentuhan Akhir

Aktifkan lapisan atas, Ctrl+Click pada lapisan (atau Cmd+Click pada Mac) dan klik Mask Tool di panel lapisan. Pilih Filter > Pixelate > Color Halftone, set Max. Radius 8, dan klik OK. Di Image > Adjustments > Invert, ubah Blending Mode ke Soft Light dan Opacity ke 65%.

Save gambar sebagai PNG dalam folder Anime Mov melalui File > Save As. Tekan ikon Stop pada jendela Actions dan tutup gambar tanpa menyimpan. Padam fail dari folder Anime Mov.

Automasi Batch

Pilih File > Automate > Batch, pilih action "Animation Effect", klik Choose di bawah Source dan pilih folder Anime 1. Klik Choose di bawah Destination dan pilih folder Anime Mov. Pastikan kotak Override Action "Save As" Commands dicentang. Buat folder untuk fail ralat dan klik OK.

Kembali ke After Effects

Seret folder Anime Mov ke panel projek After Effects. Buat komposisi baru dan seret urutan PNG ke garis masa. Export sebagai QuickTime melalui File > Export > QuickTime Movie dan klik OK.


URL:https://ms.whycomputer.com/media/1015015746.html

Media Digital
  • Cara Menukar Fail Video Menjadi Fail Audio

    Cara Menukar Fail Video Menjadi Fail Audio Jika anda mempunyai fail video yang mengandungi muzik yang ingin anda dengar di pemutar CD kereta atau semasa bersenam, anda boleh menukar fail video tersebut kepada format audio sahaja menggunakan program penukaran. Langkah 1 Pasang program penukaran, sepe

  • Bagaimana Menukar Kod Pautan Menjadi Butang

    Menukar Kod Pautan Menjadi Butang Fitur asas mana-mana laman web internet ialah pautan hyper—kata atau frasa berwarna biru yang boleh diklik untuk membuka laman lain. Setelah anda menguasai cara mencipta pautan di laman anda, anda mungkin ingin menambah gaya supaya lebih menarik. Salah satu cara mud

  • Cara Menukar Koleksi Gambar Anda Menjadi DVD

    Langkah-langkah Mengubah Gambar Menjadi DVD Berbagi gambar cetak boleh menjadi kos tinggi jika anda ingin menyalin bagi keluarga dan rakan. Membakar ribuan gambar ke dalam satu DVD lebih mudah dan lebih murah. Salah satu cara paling kreatif dan menarik secara visual ialah dengan membuat video slides

Rangkaian komputer © https://ms.whycomputer.com