whycomputer.com >> Rangkaian komputer >  >> Media Digital

Cara Memecahkan Album MP3 Berpenuh ke Lagu Individu

Album MP3 sering kali terpisah kepada trek individu, memudahkan anda melompat terus ke lagu kegemaran. Namun, sesetengah album hanyalah satu fail MP3 panjang, sama ada kerana ia merupakan satu campuran berterusan atau tidak ada senarai trek. Walaupun begitu, anda masih boleh memecahkan album tersebut menjadi trek-trek terpisah menggunakan pelbagai editor audio percuma yang tersedia dalam talian.

1. Menggunakan Audacity

1. Muat turun Audacity dan encoder LAME MP3. Pasang Audacity dahulu, kemudian encoder.

2. Buka Audacity. Pilih File > Open dan pilih album MP3 yang ingin anda pecahkan.

3. Tentukan titik di mana lagu pertama berakhir. Anda boleh memutar sebarang bahagian dengan mengklik dan menekan butang play di sudut kiri atas.

4. Klik dan tahan pada titik akhir lagu, seret ke permulaan fail. Tekan Ctrl + X untuk memotong trek pertama.

5. Buat fail baru melalui File > New, kemudian tampal dengan Ctrl + P.

6. Eksport trek sebagai MP3: File > Export as MP3. Kali pertama, anda akan diminta mencari lame_enc.dll. Pilih C:\Program Files\Lame for Audacity dan klik Open, kemudian OK.

7. Ulang langkah 3–6 untuk setiap trek sehingga album sepenuhnya terpisah.

2. Menggunakan WavePad Audio Editor

1. Muat turun dan pasang WavePad. Buka program.

2. Pilih Open File dan buka album MP3.

3. Cari titik akhir lagu pertama dan seret hingga ke permulaan fail.

4. Pilih Edit > Cut Selection, kemudian New File.

5. Tampal potongan dengan Edit > Paste.

6. Simpan file dengan Save This File.

7. Ulang proses ini untuk setiap trek.

3. Menggunakan Free Audio Editor (FreeAudio)

1. Muat turun Free Audio Editor dan jalankan pemasang. Pilih Custom Installation dan hapus pilihan Include Autocomplete Pro.

2. Buka fail melalui File > Open.

3. Tentukan akhir lagu pertama, seret ke permulaan, kemudian potong dengan Ctrl + X.

4. Buat New File dan tampal potongan dengan Ctrl + P.

5. Pilih File > Save File As, pilih jenis MPEG Layer 3 (*.mp3), dan simpan.

6. Ulang bagi setiap trek.

Tips Tambahan

Selepas memotong album, anda perlu menamakan trek menggunakan iTunes atau aplikasi pengurusan muzik lain.


URL:https://ms.whycomputer.com/media/1015015797.html

Media Digital
  • Menukar Fail MP3 kepada Fail WAV

    Banyak orang ingin membuat cakera audio daripada fail MP3 yang dimuat turun. Menukar fail MP3 ke dalam format WAV adalah langkah pertama bagi membolehkan lagu berformat MP3 dibaca pada CD audio. Format WAV memerlukan lebih banyak ruang penyimpanan berbanding MP3, jadi penyimpanan boleh menjadi masal

  • Cara Memecahkan Fail PDF Menjadi Bahagian

    Portable Document Format, atau PDF, merupakan format fail yang dicipta oleh Adobe untuk memudahkan perkongsian fail antara platform komputer. Fail PDF sebenarnya adalah representasi dokumen asal yang boleh diakses oleh sesiapa pun yang mempunyai perisian pembaca PDF. Oleh kerana fail PDF dibentuk da

  • Cara Memasukkan Gambar ke Fail MP3

    Fail MP3 boleh mengekalkan maklumat tambahan (metadata) melalui ID3 tags. Maklumat ini biasanya disimpan di awal atau akhir fail. Jika anda mahu menonton gambar di iTunes atau pemutar MP3, pilih fail PNG atau JPEG. Saiz gambar terbaik ialah tidak lebih besar daripada 300×300 piksel supaya dipaparkan

Rangkaian komputer © https://ms.whycomputer.com