Rangkaian komputer
Anda tidak perlu menjadi pelukis profesional untuk menghasilkan lukisan menakjubkan hari ini. Dengan perisian penyuntingan imej yang canggih, anda boleh menukar mana-mana foto menjadi lukisan minyak hanya dalam beberapa klik. Tidak semua perisian grafik boleh melakukan perkara ini. Kebanyakan program berharga tinggi menyediakan alat rendering seni yang lengkap, namun terdapat beberapa alternatif berbiaya rendah yang juga menawarkan fungsi ini, menjadikan sesiapa sahaja boleh menjadi ‘Monet digital’.
Jika anda mempunyai Photoshop, anda sudah mempunyai salah satu program grafik paling popular. Pilihan lain ialah GIMP, perisian percuma yang menyediakan alat seni setara Photoshop dan boleh dipasang di PC serta Mac. Terdapat juga Photofiltre yang menawarkan versi percuma dengan penapis penukaran lukisan. Untuk memulakan, GIMP adalah pilihan terbaik kerana kesederhanaan dan pelbagai alat seni.
Buka GIMP dan pilih File > Open. Telusuri lokasi foto anda dan klik dua kali untuk memuatkannya.
Di menu Filters > Artistic > Oilify, jendela palet kerja akan muncul. Ubah saiz penutup (mask size) daripada default 9 kepada 14 dan klik OK. Saiz penutup ini meningkatkan kesan lukisan minyak tanpa menghapuskan butiran terperinci. Anda boleh menyesuaikan semula melalui File > Undo jika perlu.
GIMP menawarkan pelbagai penapis seperti Van Gogh untuk gaya seni terkenal dan GIMPressionist yang membolehkan anda menyesuaikan saiz kuas, jenis kanvas, dan banyak lagi. Eksperimen dengan tetapan ini untuk mencipta pelbagai gaya lukisan dari satu foto. Dengan arahan undo, anda tidak akan salah langkah—cuba dan berseronok!
Adakah anda pernah melihat skrin biru kematian dan ingin menangis, memikirkan kesulitan membaiki komputer anda? Daripada berdepan dengan kerosakan, pastikan komputer anda sentiasa berfungsi dengan mengelakkan masalah biasa yang boleh menyebabkan kemalangan. Menpreventifkan masalah sebelum ia berlaku
Cara Menukar Fail CPP ke EXE Fail dengan sambungan .cpp adalah fail sumber bagi bahasa pengaturcaraan C++. Ia memuat kod C++ yang perlu dikompilasi sebelum dapat dijalankan. .exe pula merupakan fail hasil kompilasi yang boleh dipulakan secara langsung oleh Windows. Berikut adalah langkah-langkah mud
Microsoft Excel merupakan program spreadsheet yang popular di mana antaramuka mesra pengguna dan kebolehan pengiraan serta visualisasi data yang kuat menjadikannya pilihan utama untuk menyimpan dan memaparkan data kompleks. Dengan menukar fail Excel kepada kod PHP, anda boleh mengintegrasi data ters