Rangkaian komputer
Sebuah headshot yang diformat dengan betul boleh membuka pintu bagi anda di hadapan agen atau pengarah. Walaupun hampir semua gambar, termasuk screenshot atau cetakan, boleh dijadikan headshot, satu headshot berkualiti tinggi menyampaikan semua maklumat penting secara segera. Dengan Adobe Photoshop, anda boleh mengubah gambar close‑up biasa menjadi headshot yang menarik, di mana butiran lakonan dan hubungan anda mudah diakses.
Mulakan Photoshop, pilih menu “File” → “Open” dan cari fail gambar headshot anda. Klik dua kali pada fail tersebut.
Pilih menu “Image” → “Image Size”.
Pastikan kotak “Constrain Proportions” di tick.
Masukkan “11” pada kotak “Height” di bahagian “Document Size”. Lebar akan disesuaikan secara automatik. Ini memastikan gambar tidak terdistorsi. Anda boleh mengurangkan saiz headshot (contoh: dari 11x17 inci kepada 8.5x11 inci) agar tidak terpisah piksel.
Tekan “OK” dan gambar headshot akan bersaiz menyesuaikan dengan canvas.
Buka “Color Picker” di bahagian bawah panel “Tools”. Pilih warna latar (hitam atau putih) yang paling sesuai dengan latar sekeliling headshot. Klik “OK”, pilih alat “Paint Bucket” dan isikan kanvas di belakang headshot. Langkah ini boleh dilepaskan jika tiada ruang kosong.
Pilih alat “T” (Type) dan pilih fon mudah dibaca seperti Arial Bold. Tentukan saiz teks dan warna (hitam atau putih) supaya jelas melawan latar belakang.
Letakkan kursor di bahagian bawah headshot dan taip nama anda serta butiran tambahan seperti nama agensi, telefon agen, laman web, tinggi badan, berat badan, dan peranan terakhir.
Selepas selesai, pilih menu “File” → “Save As”, berikan nama fail baru, dan klik “Save”.
Langkah 1 Mulakan Photoshop. Tekan Ctrl+N atau pilih New daripada menu File. Tetapkan saiz banner, contohnya 900×150 piksel, kemudian klik OK. Langkah 2 Pilih warna latar belakang pepejal jika dikehendaki. Klik ikon Foreground Color di Toolbar, pilih warna, kemudian gunakan Rectangle Tool untuk meng
Milion orang menggunakan Skype untuk panggilan percuma melalui internet, video konvo, dan mesej segera. Perusahaan pun beralih menggunakan Skype dan menjimatkan ribuan ringgit setiap tahun. Terdapat juga perkhidmatan berbayar untuk menghubungi nombor telefon tempatan dan antarabangsa secara langsung
PengantarDirect3D adalah modul grafik 3‑D yang disertakan dalam DirectX. Ia memudahkan pemaju dan pengguna memanipulasi serta memaparkan imej 3‑D, dan merupakan komponen asas bagi permainan PC dan aplikasi animasi. Untuk menggunakan Direct3D, anda perlu memasang DirectX terlebih dahulu.Langkah-langk