Rangkaian komputer
Perisian penyuntingan Adobe Premiere (lebih baik Pro, Elements, CS3, CS4)
Komputer dengan memori RAM mencukupi untuk penyuntingan video (minimum 1 GB)
Adobe Premiere membolehkan anda menghapus latar belakang menggunakan kesan yang dipanggil Garbage Matte. Versi lama seperti 6.5 dan Pro menawarkan kesan 4‑point dan 8‑point, manakala CS3 dan CS4 menambah 16‑point yang lebih mudah disesuaikan. Untuk versi Pro, kesan ini masih berfungsi tetapi memerlukan sedikit kesabaran.
Impor video yang ingin diubah dan video latar belakang ke dalam bin projek. Tarik imej latar belakang ke Lapisan Video 1, dan video yang hendak diubah ke Lapisan Video 2. Untuk contoh ini, kami akan menempatkan patung seni William H. Thielen di dalam video padang golf.
1. Pilih Window > Effects dan cari Video Effects > Keying. Pilih salah satu Garbage Matte (4‑, 8‑ atau 16‑point) dan seret ke video.
2. Buka Window > Effect Controls. Klik kotak di sebelah 16‑Point Garbage Matte untuk memunculkan roda kawalan di atas subjek video.
3. Gerakkan roda kawalan di Monitor Sekuens sehingga latar belakang muncul di belakang subjek. Sesuaikan roda sehingga latar belakang dibuang sepenuhnya.
4. Jika perlu, sesuaikan saiz dan kedudukan subjek menggunakan Motion (Position & Scale) dalam tetingkap Effect Controls.
5. Render lapisan dengan menekan bar ruang; ini menghasilkan kualiti video terbaik. Anda boleh menambah lapisan lain untuk menempatkan lebih banyak patung di padang golf.
Jika subjek memerlukan lebih daripada 16‑point, cuba padukan dua kesan Garbage Matte pada satu lapisan. Pilih subjek yang tidak bergerak terlalu banyak atau tidak memerlukan pencampuran latar belakang yang rumit.
Untuk prestasi yang lebih baik, pastikan GPU anda diaktifkan dan RAM mencukupi.
Jika komputer anda terlalu terang sehingga hampir membuat mata anda terbalut atau anda terpaksa berpinang semasa menonton desktop, kemungkinan latar belakang putih terlalu keras. Masalah ini biasanya berpunca daripada skrin terlalu terang atau latar belakang yang terlalu cerah. Kedua-dua situasi ini
Fail AVI adalah fail video digital yang boleh dimainkan di komputer dan pelbagai peranti media. Kebanyakan format fail media digital seperti MP4 dan MP3 dilindungi, menjadikan fail hanya boleh dimainkan pada beberapa peranti. Walaupun kebanyakan fail AVI tidak mempunyai perlindungan, sesetengahnya m
Pengaturan bar tugas di Windows 7 boleh sangat berbeza mengikut pengguna. Selepas memulakan PC pertama kali, anda mungkin melihat ikon yang tidak dikehendaki di bar tugas, terutamanya aplikasi yang tidak pernah anda gunakan. Dengan beberapa langkah mudah, anda boleh menyingkirkan ikon tersebut dan m