Rangkaian komputer
Anda mungkin mahu rakan anda mengetahui bila anda menghantar mesej atau menandai mereka dalam gambar, namun proses membatalkan rakan boleh menjadi tidak selesa tanpa notifikasi rasmi Facebook. Facebook menyediakan beberapa alat untuk melindungi privasi tanpa perlu membatalkan rakan secara rasmi. Walaupun Facebook tidak menghantar notifikasi kepada pengguna tentang pembatalan rakan atau penapisan, perubahan tersebut masih boleh diketahui.
Apabila anda membatalkan rakan, individu tersebut tidak akan menerima notifikasi dari Facebook. Ia akan dikeluarkan daripada senarai rakan anda dan aksesnya ke garis masa, gambar, serta kiriman anda akan terhad. Mereka masih boleh melihat kehadiran anda di Facebook dan melihat kandungan awam anda. Proses ini bersifat dua hala; anda juga akan dikeluarkan daripada senarai rakan mereka. Walaupun tidak ada notifikasi rasmi, seseorang boleh menyedari bahawa mereka tidak lagi menjadi rakan anda jika tidak dapat melihat garis masa anda atau tidak muncul dalam senarai rakan mereka.
Begitu juga, apabila anda menapis seseorang, mereka tidak akan menerima notifikasi. Penapisan lebih ketat berbanding pembatalan rakan, kerana pengguna yang ditapis tidak dapat melihat mana-mana kandungan anda dan tidak dapat mengesahkan kewujudan anda di platform. Penapisan juga bersifat dua hala; anda tidak lagi dapat melihat mana-mana kandungan mereka. Walaupun ini sangat menyekat, ia tidak menghalang semua bentuk komunikasi seperti interaksi dalam kumpulan atau aplikasi. Pengguna yang ditapis mungkin sukar menyedari penapisan mereka kerana mereka tidak dapat mencari anda di Facebook; sebaliknya, mereka mungkin mengandaikan anda telah meninggalkan platform sepenuhnya.
Sebagai alternatif kepada pembatalan rakan, pertimbangkan untuk menggunakan senarai rakan bagi mengawal ketara kandungan anda. Cipta senarai “Rakan Dekat” dan masukkan ahli Facebook yang anda ingin kongsikan semua. Anda akan melihat lebih banyak aktiviti mereka di Berita anda. Cipta senarai “Kenalan” bagi mereka yang tidak anda nak kongsikan terlalu banyak. Senarai “Terhad” boleh digunakan untuk rakan yang anda mahu tetap bersahabat tetapi dengan ketara kandungan anda diturunkan. Rakan tidak akan menerima notifikasi bila anda menambah atau mengubah senarai mereka.
Gunakan alat pemilih audiens semasa menyiarkan kandungan untuk membenarkan atau menyekat ketara kandungan anda di Facebook. Pilihan termasuk “Awam”, “Rakan”, “Hanya Saya” dan “Custom”. Senarai rakan anda juga akan muncul dalam menu drop-down pemilih audiens jika anda memuatkannya. Kandungan yang anda posting akan dikongsi kepada ahli yang anda tetapkan, dan tiada notifikasi akan dihantar kepada orang lain.
Dengan menyesuaikan tetapan privasi Facebook, anda dapat menghalang permintaan kawan yang tidak dikehendaki dan memastikan rakan bukan anda tidak dapat mencari profil anda. Tiada pemberitahuan dikirimkan kepada orang lain bila anda menukar tetapan pencarian atau memblokir seseorang. Nonrakan Masuk k
Jika anda pernah secara tidak sengaja meninggalkan akaun Facebook anda tetap log masuk di tempat awam seperti perpustakaan atau pusat kampus, anda mungkin sudah tahu akibatnya. Selain gambar yang memalukan, perubahan profil dan kemas kini status, ada risiko lain seperti pencurian data peribadi. Baga
Facebook menawarkan pelbagai pilihan privasi yang membolehkan ahli mencipta pengalaman privasi yang disesuaikan. Jika anda tidak dapat mengomentari laman Facebook rakan, terdapat beberapa penjelasan. Fakta bahawa anda dapat melihat laman rakan bermakna anda tidak disekat, namun anda mungkin perlu me