Rangkaian komputer
Facebook menawarkan pelbagai pilihan privasi yang membolehkan ahli mencipta pengalaman privasi yang disesuaikan. Jika anda tidak dapat mengomentari laman Facebook rakan, terdapat beberapa penjelasan. Fakta bahawa anda dapat melihat laman rakan bermakna anda tidak disekat, namun anda mungkin perlu menanyakan rakan tersebut untuk menyelesaikan masalah.
Rakan anda mungkin telah mengubah tetapan privasinya supaya hanya dia yang boleh menulis di timeline-nya. Anda boleh melihat timeline, tetapi tidak dapat mengomentari sebarang kiriman. Jika anda menandai rakan di pos, ia tidak akan muncul di timeline beliau.
Jika rakan anda mengaktifkan ciri tinjauan timeline, semua kiriman perlu diluluskan sebelum dipaparkan. Semua pos anda akan masuk ke senarai “Tertunggak” dan beliau akan menerima notifikasi. Dia boleh pilih untuk meluluskan atau menolak pos tersebut.
Rakan anda mungkin telah menambah anda ke senarai rakan khusus. Contohnya, anda mungkin berada dalam senarai "Kenalan" dan beliau telah menetapkan hak bagi senarai itu supaya tidak boleh menulis di timeline beliau.
Rakan anda mungkin telah memutuskan hubungan pertemanan. Walaupun tetapan privasinya tetap "publik", anda masih boleh melihat timeline tetapi tidak boleh mengomentari. Jika anda rasa ini berlaku secara tidak sengaja, anda boleh menghantar permintaan kawan semula.
Poke di Facebook adalah cara ringkas dan menyeronokkan untuk memberi isyarat kepada rakan anda. Ia bersifat interaktif dan melibatkan ikon tangan yang muncul di halaman profil seseorang. Walaupun sesetengah orang menganggapnya lucu, yang lain mungkin menganggapnya mengganggu. Manfaat Poke Poke bole
Jika pengguna lain terus menerbitkan komen atau menghantar mesej yang bersifat merendahkan, menyinggung atau menyakiti, YouTube memberi anda pilihan untuk menyekat mereka. Dengan menyekat, pengguna tersebut tidak dapat meninggalkan komen di video anda, melanggan saluran anda atau menghantar mesej me
Facebook menawarkan pelbagai pilihan untuk mengawal siapa yang dapat melihat kandungan anda, termasuk kemas kini status, tempahan tempat lawatan dan gambar. Simbol kunci di sebelah mana-mana kandungan bermaksud ia hanya dapat dilihat oleh anda sahaja—tiada rakan Facebook anda yang boleh melihat, men