Rangkaian komputer
Facebook direka untuk memudahkan jaringan sosial dan komunikasi, tetapi anda juga boleh menghalang orang tertentu daripada menghantar mesej kepada anda. Jika orang tersebut adalah rakan Facebook, anda boleh menyaring mesej atau menonaktifkan perbualan. Untuk rakan bukan, anda juga boleh memfilter mesej tersebut. Satu-satunya cara menyekat sepenuhnya ialah menghapus dan menyekat pengguna tersebut.
Log masuk ke Facebook, klik ikon kunci di bar alat. Pilih Siapa yang boleh menghubungi saya? dan pilih filter “Sederhana” atau “Ketat”. Pilihan ketat akan menyaring mesej daripada semua orang selain rakan rapat anda ke dalam folder Other (Lain).
Jika anda mahu memblok pengguna secara keseluruhan, klik Bagaimana cara menghalang seseorang daripada mengganggu saya?. Proses ini akan menghapus rakan dan mencegah mereka menghubungi anda.
Masukkan nama pengguna atau alamat e-mel pengguna yang ingin disekat. Klik Block untuk mengesahkan. Lihat View All Blocked Users untuk mengelola senarai pengguna yang disekat.
Klik Messages di beranda, pilih perbualan, dan pilih Actions > Mute conversation jika anda tidak mahu menerima pemberitahuan lagi. Untuk memindahkan perbualan ke Other, pilih Move to Other dari menu drop-down. Semua mesej akan terus masuk ke folder Other.
Jika anda mahu mengemas kini status Facebook ketika bergerak tanpa menggunakan telefon pintar terkini, anda masih boleh melakukannya melalui mesej teks. Cukup sesuaikan beberapa tetapan dalam akaun anda. Langkah-langkah Langkah 1 Masuk ke akaun Facebook anda di komputer dan aktifkan Facebook Mobile.
Penghantaran Gambar Dari iPhone ke Facebook Aplikasi Facebook di iPhone terintegrasi dengan sistem operasi, membolehkan anda menghantar gambar dengan cepat daripada koleksi foto atau terus daripada aplikasi Kamera. Gambar yang dihantar akan dipaparkan secara automatik di galeri Muatan Mudah Alih dan
Fitur penandaan Facebook memang menambah unsur sosial pada foto, tetapi anda mungkin tidak mahu semua rakan dapat melihat gambar yang anda tidak muat naik sendiri. Walaupun anda tidak dapat memblokir orang sepenuhnya daripada menandai anda, anda boleh menukar tetapan privasi supaya hanya anda sahaja