Rangkaian komputer
Menurut Facebook, tiada cara sah untuk mengetahui siapa yang telah melawat profil anda — sama ada melalui tetapan atau aplikasi pihak ketiga. Walau bagaimanapun, banyak orang tertarik dengan aplikasi penipuan yang mengaku membolehkan anda melihat pengunjung profil. Facebook menegaskan bahawa tiada aplikasi boleh membantu anda mengenal pasti siapa yang telah melihat profil anda.
Profil Facebook anda ialah halaman dan maklumat yang dilihat rakan anda apabila mereka mengklik nama atau avatar anda. Anda boleh menetapkan pelbagai pilihan privasi, dari terbuka kepada semua atau hanya beberapa maklumat yang boleh dilihat oleh rakan tertentu. Walau bagaimanapun, tiada pilihan dalam profil anda yang membenarkan anda melihat siapa yang telah mengklik profil anda, sama ada rakan atau tidak. Anda boleh melihat bagaimana profil anda kelihatan kepada pengguna lain dengan mengklik butang "Pratonton Profil Saya" di bahagian Tetapan Penyesuaian dalam tetapan privasi anda.
PCMag.com melaporkan tentang serangkaian taktik penipuan yang mempromosikan janji melihat bilangan kunjungan profil Facebook anda. Sebagai contoh, anda mungkin melihat kemaskini status di aliran anda yang dikatakan bahawa seorang rakan berjaya melihat siapa yang melawat profilnya. Kemaskini tersebut biasanya menyertakan pautan. Apabila anda mengklik pautan itu, anda diminta memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda. Ia sering menyebabkan kemaskini status yang sama muncul di dinding anda, menggalakkan orang lain mencuba aplikasi tersebut. Akibatnya, anda boleh melihat banyak iklan atau menjadi sasaran serangan pencurian data.
Facebook meminta anda melaporkan aplikasi yang mengaku dapat menunjukkan siapa yang telah melawat profil anda. Aplikasi ini melanggar terma penggunaan Facebook bagi pembangun. Di halaman maklumat privasi, Facebook menjelaskan bahawa laman web tidak menyediakan keupayaan teknikal bagi aplikasi memantau kunjungan profil. Oleh kerana aplikasi tersebut tidak sah, ia biasanya dilarang dan dikeluarkan dari platform dengan cepat.
Jika anda menemui aplikasi yang mengaku dapat menunjukkan siapa yang melawat profil anda, laporkan segera. Facebook mengesyorkan anda melayari halaman "Mengenai" aplikasi dan klik pautan "Laporkan Aplikasi" di bahagian bawah halaman tersebut. Jika anda melihat kemaskini status mencurigakan di berita rakan anda, hantar mesej kepada mereka dan beri tahu bahawa aplikasi itu palsu serta minta mereka memadam mesej dan menutup aplikasi secepat mungkin.
Facebook merupakan laman jejaring sosial yang paling popular di dunia, dengan lebih daripada 500 juta pengguna pada Ogos 2011, menurut data Facebook sendiri. Untuk membuka akaun Facebook, anda mesti memasukkan beberapa maklumat peribadi, termasuk alamat e‑mail anda. Facebook tidak membenarkan penda
Dengan menyesuaikan tetapan privasi Facebook, anda dapat menghalang permintaan kawan yang tidak dikehendaki dan memastikan rakan bukan anda tidak dapat mencari profil anda. Tiada pemberitahuan dikirimkan kepada orang lain bila anda menukar tetapan pencarian atau memblokir seseorang. Nonrakan Masuk k
Sistem mesej langsung Twitter berfungsi seperti versi asas e-mel. Peti masuk DM memberi amaran bila anda menerima mesej baru yang belum dibaca; bagaimanapun, ia tidak memberitahu anda bila DM yang telah anda hantar sebelum ini telah dibaca. Mesej boleh dibaca dan diuruskan melalui antaramuka Web ser