Rangkaian komputer
Facebook menyediakan dua cara untuk menutup akaun: menonaktifkan dan memadam. Pemadaman menghapus akaun secara kekal, manakala penonaktifan hanya menutup timeline sementara. Walaupun anda memilih mana-mana pilihan, timeline anda tidak dapat diakses oleh sesiapa pun.
Apabila akaun anda dinyahaktifkan, ia tidak lagi wujud sebagai halaman di Facebook. Jika sesiapa cuba mengaksesnya, mereka akan melihat halaman ralat yang memaklumkan bahawa tiada kandungan di lokasi tersebut. Hasil carian tidak akan memaparkan timeline anda atau sebarang maklumat lain yang telah dipadam semasa penonaktifan.
Walaupun timeline anda tidak lagi kelihatan, beberapa maklumat tentang anda masih boleh diakses di Facebook. Contohnya, pengguna yang mempunyai mesej anda di dalam peti masuk mereka masih boleh membuka dan membaca mesej tersebut, walaupun gambar profil anda akan digantikan dengan ikon siluet lalai.
Maklumat pada timeline anda tetap disimpan di pelayan Facebook. Penonaktifan direka untuk sementara, jadi data ini diletakkan dalam keadaan stasis dan dapat dipulihkan bila anda memulakan semula akaun dengan log masuk semula. Semua gambar, maklumat timeline, rakan, komen dan pilihan anda akan disimpan sehingga anda memilih untuk mengaktifkannya kembali.
Semasa akaun anda dinyahaktifkan, maklumat peribadi anda masih mengaitkan aktiviti Facebook anda di pelayan syarikat. Jika anda mahu menghapus maklumat tersebut, anda perlu memadam akaun sepenuhnya. Walaupun Facebook mungkin mengekalkan salinan nota dan gambar untuk alasan teknikal, pemadaman akan memusnahkan semua penanda peribadi yang berkaitan.
Di kalangan jutaan pengguna Facebook, platform ini menjadi sebahagian daripada rutin harian, membantu mereka berhubung dengan rakan, keluarga, dan berkongsi gambar. Namun, bagi sesetengahnya, keputusan untuk menyahaktifkan akaun adalah perkara yang tidak dijangka. Berikut adalah sebab-sebab utama di
Jika rakan Facebook anda mempunyai alamat e-mel Facebook, anda boleh menghantarnya terus dari akaun Yahoo tradisional. Secara lalai, Facebook mencipta alamat e-mel bagi setiap orang yang mempunyai nama pengguna awam khusus. Apabila anda membuka garis masa rakan Facebook, nama pengguna awamnya muncul
Akun Facebook yang Disahaktifkan Ketika anda menyahaktifkan akaun Facebook, profil anda tidak lagi dapat dilihat oleh rakan dan pengguna lain. Semua data, termasuk tetapan, rakan, foto, dan halaman, disimpan tetapi tidak dapat diakses sehingga anda mengaktifkannya semula. Menyahaktifkan Akaun Facebo