Rangkaian komputer
Pelbagai platform media sosial sedar bahawa menyebarkan kandungan ke pelbagai laman boleh memakan masa dan bersifat berulang. Oleh itu, mereka menyediakan ciri perkongsian automatik. Tumblr membolehkan anda menanam semua pos ke Garis Masa Facebook anda dengan mudah, manakala bagi Vimeo anda perlu masukkan butiran Tumblr secara manual semasa memuat naik video.
Log masuk ke akaun Tumblr anda dan klik ikon gear di papan pemuka untuk membuka halaman tetapan.
Pilih blog yang posnya anda ingin kongsikan di Garis Masa Facebook.
Klik butang "Sign In With Facebook" di panel utama. Ikuti arahan di tetingkap pop‑up untuk memberi kebenaran kepada Tumblr untuk menulis ke akaun Facebook anda.
Dalam menu drop‑down, pilih halaman atau profil Facebook tempat anda mahu pos Tumblr ditanam. Anda juga boleh memilih sama ada mahu kongsikan suka dan balasan Tumblr anda di Garis Masa Facebook.
Centang kotak "Share Posts on Your Timeline" untuk menulis semua pos secara automatik. Jika anda mahu memilih pos individu, biarkan kotak tidak ditandai dan pilih opsi salin pos semasa proses posting.
Klik "Save" untuk menyimpan perubahan.
Log masuk ke akaun Vimeo dan klik butang "Upload a Video".
Seret atau klik "Choose a Video" dan pilih fail video yang anda gunakan di Tumblr. Video akan dimuat naik terus ke galeri anda.
Tambahkan keterangan terperinci. Vimeo tidak menyokong HTML, tetapi anda boleh masukkan pautan ke blog Tumblr atau pos asal di dalam keterangan. Setelah diterbitkan, pautan akan ditukar menjadi hyperlink.
Masukkan tajuk, tag, dan kredit jika dikehendaki, kemudian klik "Save Changes".
Anda juga boleh menghubungkan akaun Vimeo anda supaya video yang dimuat naik secara automatik ditanam ke Tumblr dan Facebook. Di menu utama, pilih tab "Me", pilih "My Settings", kemudian pilih tab "Apps". Klik butang "Connect" di sebelah Tumblr dan Facebook dan ikuti arahan untuk memberi kebenaran.
Pengguna asas Vimeo hanya dibenarkan memuat naik maksimum 500MB video setiap minggu. Jika video anda melebihi had ini, anda perlu menaik taraf ke akaun premium.
Jika anda sering menggunakan Facebook, anda mungkin mahu mencari satu kiriman lama untuk mengingat apa yang anda tulis atau melihat bagaimana seorang rakan balas. Facebook mempunyai fungsi carian yang membolehkan anda mencari kiriman orang lain atau hanya kiriman rakan anda. Namun, keputusan carian
Facebook membenarkan anda memadamkan sebarang pos yang anda buat secara kekal, menghapuskan kandungan tersebut sepenuhnya daripada platform. Anda juga boleh memadamkan pos orang lain yang dipaparkan di Timeline anda. Pos yang dipaparkan oleh orang lain di luar Timeline tidak dapat dipadam, tetapi an
Timeline Facebook anda merangkumi pelbagai jenis kandungan seperti kemaskini status, foto, dan pautan. Selain daripada pos yang anda hasilkan, timeline juga memaparkan setiap kali rakan anda menandakan anda. Walaupun tetapan privasi menentukan siapa yang boleh melihat timeline anda, langkah tambahan