Rangkaian komputer
Setelah anda meluangkan masa membina garis masa Facebook yang komprehensif dan menarik rakan baru, anda mungkin ingin berehat atau bahkan meninggalkan komuniti ini secara kekal. Facebook memberi pilihan kepada ahli untuk mematikan akaun atau memadamnya. Pastikan anda memahami bagaimana syarikat mengendalikan kiriman, komen dan maklumat lain sebelum anda memadam atau mematikan akaun anda.
Apabila anda menonaktifkan akaun Facebook, syarikat segera menghapuskan garis masa anda. Ini bermakna orang tidak dapat mencari anda melalui alat carian Facebook. Walau bagaimanapun, data anda tidak akan hilang daripada pangkalan data Facebook. Pangkalan data tersebut masih menyimpan gambar, rakan dan segala-galanya mengenai garis masa anda. Penonaktifan adalah pilihan yang baik jika anda merancang untuk berehat sementara dan kemudian kembali. Bila anda kembali, anda boleh memulihkan garis masa asal dan meneruskan dari tempat anda tinggalkan.
Anda juga boleh mengambil langkah lebih kekal dengan memadam akaun Facebook anda. Apabila anda melakukannya, Facebook menghapuskan segala sesuatu yang berkaitan dengan akaun anda daripada pangkalan data. Maklumat termasuk maklumat peribadi seperti alamat e-mel dan nama paparan Messenger. Kerana Facebook tidak boleh mengaktifkan semula akaun yang dipadam, anda sepatutnya memadam akaun hanya jika anda tidak berniat menggunakannya lagi. Untuk memadam akaun, log masuk dan klik butang Delete My Account pada laman Web Delete Account Facebook (lihat Sumber).
Jika anda memutuskan untuk memadam akaun, anda mungkin ingin memuat turun maklumat Facebook terlebih dahulu. Lakukan dengan mengklik ikon gear pada halaman Facebook dan memilih Account. Kemudian klik General dan Download a Copy of Your Facebook Data. Setelah klik Start My Archive, laman web akan memuat turun maklumat yang terdapat di halaman Tetapan Akaun anda. Ketahui maklumat apa yang dimuat turun dengan melawat halaman Accessing Your Facebook Info Facebook dan meninjau entri dalam jadual di sana.
Daripada menonaktifkan atau memadam akaun, anda boleh membuatnya lebih peribadi dengan menghalang orang daripada melihat pautan ke garis masa anda dalam keputusan carian biasa. Ubah tetapan carian awam dengan mengklik ikon gear pada halaman Facebook dan memilih Privacy Settings. Ini membolehkan anda membuang tanda pada kotak Do you want other search engines… Jika anda mengirim komen pada halaman Facebook dan forum komuniti, maklumat tersebut mungkin masih muncul dalam keputusan carian biasa.
Pengembalian Sistem boleh menjadi penyelamat hidup jika anda baru saja memasang perisian atau pemacu perkakasan yang menyebabkan sistem tidak stabil atau tidak dapat digunakan. Ia berfungsi seperti mesin masa bagi komputer anda, membolehkan anda memulihkan konfigurasi sebelum masalah bermula. Penga
Langkah‑langkah Memadam Akaun Facebook Secara Kekal Jika anda prihatin tentang privasi maklumat peribadi anda, memadam akaun Facebook adalah langkah yang paling tegas. Setelah akaun dipadam, anda tidak dapat mengaktifkannya semula atau mengakses sebarang data seperti halaman rakan, mesej atau gambar
Menghalang nombor telefon tertentu kadang-kadang diperlukan demi privasi, keselamatan atau sebab lain. Anda mungkin mahu menghalang seseorang daripada menghubungi anda, menghalang nombor anda daripada dipaparkan di ID panggilan orang lain, atau menghalang panggilan masuk ke nombor tertentu. Cara Men