whycomputer.com >> Rangkaian komputer >  >> Media Digital

Cara Mudah Mencipta Fail PNG Sendiri

Kenapa PNG Lebih Baik Daripada GIF?

PNG (Portable Network Graphics) menggantikan GIF dengan lebih banyak warna – kira-kira 16 juta berbanding 256 – serta kebolehan transparansi yang lebih baik.

Ia sesuai untuk grafik digital, logo, dan imej dengan latar belakang kosong. Anda boleh menyimpan fail ini secara elektronik atau memuatnaik ke laman web kegemaran.

Cara Membuat Fail PNG dengan Paint Shop Pro

1. Buka Paint Shop Pro (ada versi percubaan percuma).
2. Pilih File > New.
3. Dalam tetingkap New Image, pilih Units > Inches, set lebar dan tinggi yang dikehendaki, tetapkan resolusi 300 PPI, dan pilih Transparent sebagai latar belakang.
4. Klik OK.

5. Import gambar kedua yang ingin dipotong.
6. Aktifkan alat Freehand (Tool Palette). Jika tidak kelihatan, pilih View > Toolbars > Tool Palette.

7. Gunakan Freehand untuk melukis garis di sekitar objek atau orang yang ingin dipotong.
8. Selepas selesai, pilih Edit > Copy.

9. Pergi ke kanvas baru, pilih Edit > Paste > As New Layer.
10. Simpan kerja anda dengan File > Save As. Pilih tipe Fail > Portable Network Graphics, lalu klik Save.

Alternatif Percuma

Jika anda tidak mempunyai Paint Shop Pro, anda boleh menggunakan GIMP atau Paint.NET, yang sama-sama menyokong lapisan dan pelbagai pilihan eksport PNG.


URL:https://ms.whycomputer.com/media/1015014014.html

Media Digital
  • Cara Membuat Ecard Muzik Sendiri

    Perkenalan Adakah anda pernah terlupa hari istimewa seseorang? Ia boleh jadi hari lahir, ulang tahun perkahwinan, graduasi, atau pelbagai acara lain. Jika anda pernah terlupa, anda sudah tahu betapa tidak menyenangkan situasi tersebut. Walaupun anda tidak dapat keluar dari kebakaran dengan mudah, an

  • Panduan Menyusun Lembaran Muzik Sendiri

    Langkah 1Gunakan Noteflight untuk memulakan (lihat Sumber). Noteflight ialah perkhidmatan notasi muzik berasaskan web percuma yang membolehkan anda menulis, mencetak, dan menyimpan lembaran muzik anda sebagai fail muzik untuk main balik. Antaramuka Noteflight bersih dan mesra pengguna, memudahkan pe

  • Cara Membuat Sisipan CD Anda Sendiri

    Cara Membuat Sisipan CD Anda Sendiri Anda boleh meningkatkan penampilan CD buatan sendiri dengan menambah sisipan dalam kotak berlilin (jewel case). Sisipan ini menyediakan maklumat penting seperti nama dan kedudukan setiap trek atau lagu pada CD. Berkemungkinan besar anda boleh memuat turun templat

Rangkaian komputer © https://ms.whycomputer.com