whycomputer.com >> Rangkaian komputer >  >> Perisian

Panduan Membuat Lajur Beserta Garisan Vertikal di Word

Apabila menyiapkan surat khabar atau risalah, blok teks yang besar boleh menjadi membosankan dan sukar dibaca. Lebih baik menulis teks dalam lajur yang memanfaatkan ruang dan menarik secara visual. Microsoft Word mempunyai ciri membolehkan anda membuat lajur bersih dan seragam yang dipisahkan oleh ruang kosong putih atau garisan vertikal nipis untuk memberi penampilan kertas surat khabar.

Langkah-langkah

Langkah 1: Sediakan Dokumen

Simpan dokumen Word anda sebelum membuat sebarang perubahan. Jika beberapa bahagian memerlukan bilangan lajur yang berbeza (satu hingga lima), pecahkan dokumen kepada bahagian-bahagian dengan memilih Insert > Break > Section Break Types > Continuous.

Langkah 2: Pilih Teks

Letakkan kursor pada bahagian di mana anda mahu membuat lajur. Seret untuk menandai teks yang hendak dimasukkan ke dalam lajur. Pada toolbar standard, klik butang Columns (ikon dua lajur) atau pilih Format > Columns dari menu dropdown di atas tetingkap dokumen.

Langkah 3: Tetapkan Bilangan Lajur

Apabila anda klik butang Columns, empat ikon lajur akan muncul. Seret untuk memilih bilangan lajur yang dikehendaki. Setelah itu, klik OK pada kotak dialog Columns.

Untuk menambah garisan vertikal di antara lajur, pilih Format > Columns lagi. Di dalam kotak dialog, pilih bilangan lajur dan tekan butang Line between sebelum menekan OK. Garisan vertikal akan muncul di antara lajur.

Tip Tambahan

  • Sorot teks anda dan pilih Format > Paragraph > Alignment > Justify untuk margin lurus seperti surat khabar.

Peralatan yang Diperlukan

  • Microsoft Office

URL:https://ms.whycomputer.com/perisian/1015001298.html

Perisian
  • Mudah Menukar Dokumen Word ke PDF

    Kenapa PDF? Portable Document Format (PDF) direka untuk mengekalkan susunan, fon dan imej dokumen bila dibuka atau dicetak di mana-mana sistem. Walaupun Microsoft Word tidak menyediakan pilihan PDF secara lalai, banyak cara tersedia untuk menukar fail Word ke PDF atau menambah fungsi ini ke dalam Wo

  • Cara Membuat Templat Artikel dengan Microsoft Word

    Pengenalan Sering kali anda memerlukan ruang kerja offline untuk menulis artikel sebelum dipaparkan. Jika anda berjaya menyiapkan satu artikel dan lalu menekan Publish, kerja keras anda boleh hilang. Untuk mengelakkan ini, anda boleh membuat templat artikel di Microsoft Word. Templat ini membolehkan

  • Cara Membuat Grafik Menggunakan Visual Basic

    Cara Membuat Grafik Menggunakan Visual Basic Visual Basic adalah bahasa pengaturcaraan berasaskan peristiwa yang disokong oleh Microsoft dan menyokong model pengaturcaraan .NET serta .COM. Dengan struktur komponen, pembangun perisian boleh mencipta program lanjutan dengan cepat melalui pengulangan k

Rangkaian komputer © https://ms.whycomputer.com