Rangkaian komputer
Menukar grafik bagi kegunaan plotter/pemotong memerlukan pengetahuan asas mengenai grafik vektor. Grafik vektor dapat berskala kepada saiz sebarang kerana ia bergantung kepada formula matematik yang mencipta garisan dan lengkung, tidak seperti bitmap yang bergantung kepada resolusi gambar.
Belilah program ilustrasi yang menyokong penjejak bitmap atau fail "raster". Pilih perisian yang membenarkan anda merujuk dalam mod "Wireframe" atau "Outline" dan melakukan penyesuaian pada jejak akhir.
Gunakan program yang memudahkan penyuntingan dengan meminimumkan "nodes" atau titik-titik dalam lukisan vektor.
Pilih perisian yang mengekalkan warna dan garis asal grafik serta mampu memadam latar belakang bagi memudahkan proses import ke plotter/pemotong.
Simpan grafik dari program penyunting gambar sebagai bitmap, BMP. Pilih "File" → "Save As" dan tentukan lokasi fail pada cakera keras anda.
Buka program ilustrasi. Buat dokumen baharu dengan memilih "File" → "New" dan sesuaikan saiz imej mengikut skala.
Tekan "CTRL/CMD+R" atau pilih "View" → "Show Rulers". Tarik garis panduan daripada pengukur atas dan sisi.
Pilih "File" → "Place" atau "Import" untuk meletakkan fail ke dalam dokumen. Sesuaikan saiz dan tekan "Enter".
Klik pada grafik. Pilih "Object" → "Trace" dan gunakan fungsi prasej atau sesuaikan kawalan mengikut keperluan.
Pilih mod warna: warna penuh, kelabu, atau hitam-putih. Uji tetapan pada perisian anda.
Gunakan fungsi "Blur" sebelum menjejak untuk menghaluskan garisan dan menghilangkan titik-titik kecil.
Padam latar belakang dengan memilih "Ignore White" atau "Remove Background" untuk mengurangkan nodes.
Pilih "Preview" untuk melihat hasil jejak, kemudian tekan "Enter" atau "Trace". Gunakan "Expand" dalam menu "Objects" untuk melihat vector sebenar.
Gunakan alat pen (tekan "P") untuk mengubah garisan persilangan atau membuat pelarasan lembut.
Klik dan tahan pada ikon alat pen untuk memilih pilihan tambahan.
Tambah atau buang titik pada laluan dengan ikon "+" atau "-".
Tekan "Shift+C" untuk menukar satu titik penguat sehala. Pilih beberapa titik dengan "Shift" sambil menekan alat pemilihan dan pilih "Convert Selected Anchor Points To Smooth" di panel kawalan.
Simpan fail ke cakera keras lalu import atau letak dalam perisian pemotong vinil mengikut arahan pembangun perisian.
Langkah-langkah Menukar MP4 ke MPEG-2 Menukar fail multimedia antara satu format ke format lain adalah proses yang mudah jika anda menggunakan perisian yang betul. Berikut adalah cara menggunakan SUPER, pemain dan penukar universal daripada eRightSoft, untuk menukar fail MP4 kepada MPEG-2. 1. Muat T
Langkah-langkah Menukar Fail Quattro Pro ke Excel Langkah 1 Masuk ke My Computer dan klik dua kali pada Control Panel. Langkah 2 Klik dua kali pada Add/Remove Programs untuk membuka senarai program terpasang. Tunggu sehingga senarai selesai dipaparkan. Langkah 3 Carian program Microsoft Excel. Jika
Fail audio MSV direka khas oleh Sony sebagai fail kompresi suara. MSV bermaksud Memory Stick Compressed Voice File. Jika anda mempunyai fail MSV (biasanya diambil melalui rakaman suara Sony), anda mungkin sukar mencari program yang dapat membaca jenis fail ini. Untuk memastikan program dapat membaca