whycomputer.com >> Rangkaian komputer >  >> Perisian

Cara Menambah Kesan Kilau Pada Gambar

Apabila gambar anda dicetak di makmal fotografi atau studio, anda biasanya ditawarkan pilihan cetakan berkilau atau matte. Cetakan berkilau memberi sentuhan slick dan mengkilap yang menarik mata, manakala cetakan matte lebih tahan kesan cap jari. Jika anda ingin mengekalkan penampilan berkilau tanpa risau tentang jejak jari, anda boleh menggunakan perisian grafik seperti Adobe Photoshop untuk memberi ilusi cetakan berkilau pada gambar matte.

Langkah 1

Buka Photoshop, pilih “File” > “Open” dan pilih gambar yang ingin anda berikan kilau. Gambar tersebut akan otomatis menjadi lapisan “Background” dalam dokumen baru.

Langkah 2

Tekan kekunci “D” pada papan kekunci untuk menetapkan palet warna ke default—kini warna latar belakang menjadi hitam dan warna hadapan menjadi putih.

Langkah 3

Cipta lapisan isian gradien baru di atas “Layer 1”. Pilih “Layer” > “New Fill Layer” > “Gradient Fill”. Tetapkan warna hadapan ke “Transparent” dan gaya kepada “Radial” menggunakan menu tarik turun. Masukkan nilai skala 150, kemudian klik “OK”. Lapisan ini akan menjadi lapisan tertutup yang dipasang di atas gambar anda.

Langkah 4

Kecilkan pandangan gambar dengan menekan “CTRL” + “-” serentak. Selepas itu, gunakan alat marquee elips untuk memilih separuh daripada lapisan gradien.

Pindahkan marquee supaya meliputi sedikit lebih daripada separuh gambar. Tekan kekunci “Delete” untuk memadam bahagian lapisan gradien tersebut. Akibatnya, satu sudut gambar akan mempunyai kesan kilau sedikit transparan. Anda boleh bereksperimen dengan posisi marquee untuk menambah kilau di kawasan tertentu mengikut kehendak.

Peralatan yang diperlukan

  • Adobe Photoshop

URL:https://ms.whycomputer.com/perisian/1015007301.html

Perisian
  • Bagaimana Menjana Wang Melalui Skype

    PengantarSkype ialah platform komunikasi dalam talian yang membolehkan anda membuat dan menerima panggilan serta menjemput rakan dan pelanggan. Selain fungsi asas, Skype juga boleh menjadi sumber pendapatan.Langkah-Langkah Menjana WangDaftar akaun Skype dengan mudah. Ikuti arahan di laman web Skype.

  • Membuat Stereogram 3D: Panduan Lengkap

    Pengantar Stereogram, atau autostereogram, ialah ilusi optik yang menampilkan gambar tersembunyi dalam imej 2D yang boleh dilihat dengan mempaut mata anda. Walaupun mencipta stereogram memerlukan kemahiran, perisian grafik moden kini memudahkan proses rekabentuk. Menggunakan Stereogram Untuk melihat

  • Cara Membuat Bingkai Gambar Maya

    Apabila seseorang melawat laman web anda, mereka sedang melawat rumah maya anda di Internet. Sama seperti anda menggantung gambar di dinding rumah nyata, anda juga boleh menggantung gambar di dinding rumah maya anda. Anda juga boleh menambah bingkai gambar pada foto dalam talian anda, seperti yang a

Rangkaian komputer © https://ms.whycomputer.com