Rangkaian komputer
Genogram lebih daripada pokok keluarga biasa; ia dapat menunjukkan ciri-ciri, nilai dan kepercayaan dalam dan antara tiga atau lebih generasi.
Anda boleh menggunakan bentuk, garis dan teks untuk memaparkan kedudukan setiap ahli keluarga, nama, tarikh lahir dan ciri-ciri lain.
Buka PowerPoint dan pilih slaid yang anda mahu gunakan. Pergi ke tab Insert > Shapes dalam kumpulan Illustrations. Pilih Rectangle untuk lelaki pertama, dan Ellipse untuk perempuan. Letakkan setiap bentuk mengikut generasi di aras yang berasingan.
Tandakan bentuk anda sendiri dengan garis berganda. Klik pada bentuk tersebut, pilih tab Format > Shape Outline, pilih Weight > More Lines, lalu pilih Compound Type dan pilih garis berganda.
Masukkan nama, tarikh lahir dan tarikh meninggal (jika ada). Pilih tab Insert > Text Box, gambar kotak di bawah setiap bentuk, dan taip maklumat.
Tandakan ahli keluarga yang sudah meninggal dengan X. Pilih tab Insert > Shapes, pilih Multiply di bawah Equation Shapes, dan lukis X di dalam bentuk.
Gambarkan hubungan perkahwinan dengan garis menghubungkan dua pasangan. Pilih Elbow Connector dalam kumpulan Lines, klik pada bahagian bawah bentuk pasangan pertama, lalu gambar garis ke pasangan kedua.
Lukis garis menegak dari garis horizontal untuk menghubungkan anak. Anak tertua di kiri, anak termuda di kanan. Tandakan anak kembar dengan garis segitiga, anak angkat dengan garis berputus-putus, dan kes kelahiran tidak berjaya dengan bulatan kecil berwarna.
Buat kunci ciri-ciri. Lukis kotak teks di sudut slaid, senaraikan 3‑5 ciri. Tambahkan simbol bagi setiap ciri. Pilih Insert > Symbol dan letakkan simbol pada bentuk setiap ahli untuk memaparkan ciri tersebut.
Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda boleh menghasilkan genogram yang informatif dan estetik, membantu pemahaman sejarah dan dinamika keluarga.
Milion orang menggunakan Skype untuk panggilan percuma melalui internet, video konvo, dan mesej segera. Perusahaan pun beralih menggunakan Skype dan menjimatkan ribuan ringgit setiap tahun. Terdapat juga perkhidmatan berbayar untuk menghubungi nombor telefon tempatan dan antarabangsa secara langsung
PengantarDirect3D adalah modul grafik 3‑D yang disertakan dalam DirectX. Ia memudahkan pemaju dan pengguna memanipulasi serta memaparkan imej 3‑D, dan merupakan komponen asas bagi permainan PC dan aplikasi animasi. Untuk menggunakan Direct3D, anda perlu memasang DirectX terlebih dahulu.Langkah-langk
Bagaimana Cara Membuat Kalendar Menggunakan Spreadsheet Dengan menggunakan spreadsheet seperti Microsoft Excel atau Google Sheets, anda dapat menghasilkan kalendar yang disesuaikan untuk pengurusan projek, kerja sukarela, atau aktiviti keluarga. Anda boleh mencipta semua 12 bulan dalam satu helaian