Rangkaian komputer
Jika anda melihat masa depan Timeline Facebook anda menjadi lebih sepi atau beberapa rakan tidak lagi kelihatan, anda mungkin telah diblok atau dipadam. Walaupun anda tidak akan menerima pemberitahuan, beberapa petunjuk dapat membantu anda mengesahkan keadaan anda.
Facebook menyediakan dua fungsi asas untuk mengurus hubungan: menetapkan sekat (block) dan menghapus (unfriend). Ketika anda memblok seseorang, anda tidak dapat melihat mana-mana kandungan mereka kecuali gambar yang ditandai bersama dan beberapa aktiviti kumpulan atau aplikasi. Sekat bersifat mutual, iaitu kedua-dua pihak mendapat perlindungan. Menghapus, sebaliknya, memutuskan hubungan persahabatan tetapi anda masih boleh melihat sesetengah kandungan seperti gambar yang sama dan aktiviti kumpulan bersama rakan bersama.
Aliran Berita (News Feed) biasanya memaparkan aktiviti rakan seperti gambar, kemaskini status, dan komen. Jika anda tidak lagi melihat sebarang cerita atau posting daripada seorang rakan, kemungkinan besar anda telah diblok atau dipadam. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku jika rakan tersebut mengubah tetapan privasi atau menambah anda ke senarai rakan yang tidak dapat melihat semua kandungan.
Apabila anda mengunjungi profil seseorang dan melihat butang "Tambah Sebagai Rakan", ini menunjukkan bahawa anda telah dipadam, bukan diblok. Menekan butang tersebut akan menghantar permintaan persahabatan yang boleh diterima atau diabaikan oleh rakan tersebut.
Jika pencarian Facebook tidak dapat menemukan nama seorang rakan, ia biasanya bermakna anda telah diblok. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menunjukkan bahawa rakan tersebut tidak lagi mempunyai akaun aktif. Jika anda masih melihat nama mereka di gambar atau cerita rakan lain, anda tahu mereka masih aktif dan telah memblok anda.
Setiap program yang dipasang di komputer anda menempati ruang pada cakera keras. Semasa ruang menjadi terhad atau komputer mula mengalami masalah selepas pemasangan program baru, anda mungkin perlu memadamkan beberapa program. Untuk melakukannya dengan selamat, anda perlu tahu program mana yang bole
Langkah‑langkah Memadam Akaun Facebook Secara Kekal Jika anda prihatin tentang privasi maklumat peribadi anda, memadam akaun Facebook adalah langkah yang paling tegas. Setelah akaun dipadam, anda tidak dapat mengaktifkannya semula atau mengakses sebarang data seperti halaman rakan, mesej atau gambar
Fitur penandaan Facebook memang menambah unsur sosial pada foto, tetapi anda mungkin tidak mahu semua rakan dapat melihat gambar yang anda tidak muat naik sendiri. Walaupun anda tidak dapat memblokir orang sepenuhnya daripada menandai anda, anda boleh menukar tetapan privasi supaya hanya anda sahaja