Rangkaian komputer
Proses penyahaktifan membuat akaun Facebook anda tidak dapat diakses sepenuhnya sehingga anda memutuskan untuk mengaktifkannya semula. Sebaik sahaja proses selesai, profil, kandungan, senarai rakan dan kewujudan anda di Facebook akan hilang sepenuhnya dari paparan. Jika anda memutuskan untuk kembali, semuanya akan menanti anda bila anda kembali. Sehingga itu, tiada apa-apa yang boleh dilihat.
Setelah anda menonaktifkan akaun Facebook, profil anda akan hilang dari paparan seketika. Anda tidak dapat melihatnya dan tiada sesiapa pun yang boleh melihatnya juga. Sehingga anda mengaktifkannya semula, anda tidak mempunyai akses kepada akaun tersebut, bermakna anda tidak dapat membuat sebarang perubahan, memuat naik foto atau melihat kandungan lama. Ahli Facebook tidak dapat mencari profil anda dalam hasil carian, di Facebook atau di luar platform.
Untuk mengembalikan visibiliti akaun anda, aktifkan semula dengan log masuk menggunakan alamat e-mel dan kata laluan sedia ada. Pastikan anda masih mempunyai akses ke e-mel asal kerana Facebook akan menghantar pautan pengesahan ke e-mel tersebut. Anda mesti dapat mengklik pautan itu untuk menyelesaikan proses. Setelah diaktifkan semula, anda boleh melihat akaun anda sepenuhnya. Profil, garis masa dan aliran berita akan dipulihkan, begitu juga senarai rakan, foto dan semua kandungan lain.
Jika anda menerima e-mel pengesahan aktivasi dari Facebook tetapi anda tidak memulakan proses itu, ada kemungkinan akaun anda telah terkompromi. Seseorang mungkin telah cuba log masuk ke akaun anda, yang bermakna ia tidak lagi selamat. Anda mesti segera menukar kata laluan untuk menghalang kerosakan lanjut. Jika seseorang mendapatkan akses ke e-mel anda dan mengaktifkan semula akaun Facebook anda, ia akan kelihatan dan boleh diakses sepenuhnya sehingga anda dapat menguasai semula dan mengamankannya.
Jika anda menonaktifkan akaun Facebook beberapa kali, anda mungkin akan perhatikan bahawa setelah diaktifkan semula, anda perlu menunggu 24 jam sebelum mendapatkan akses penuh ke akaun anda. Ini bertujuan menggalakkan anda menggunakan kaedah alternatif daripada menonaktifkan. Sesuaikan tetapan privasi anda untuk mengekang kebolehlihatan kandungan anda kepada hanya diri sendiri. Anda boleh menolak semua orang daripada melihat kehadiran Facebook anda dengan memilih tetapan privasi paling ketat, yang memberi hasil serupa dengan proses penyahaktifan.
Nyahaktifkan akaun anda dengan klik ikon gear di penjuru kanan atas mana-mana halaman dan pilih pilihan "Tetapan Akaun" daripada menu tarik turun. Pilih tab "Keselamatan" dari panel sisi kiri di halaman tersebut dan pilih "Nyahaktifkan Akaun Anda". Ikuti arahan dalam kotak dialog yang muncul untuk mengesahkan penyahaktifan akaun.
Langkah‑langkah Memadam Akaun Facebook Secara Kekal Jika anda prihatin tentang privasi maklumat peribadi anda, memadam akaun Facebook adalah langkah yang paling tegas. Setelah akaun dipadam, anda tidak dapat mengaktifkannya semula atau mengakses sebarang data seperti halaman rakan, mesej atau gambar
Facebook menyediakan pelbagai cara untuk menambah pautan pada profil anda, sama ada di dalam maklumat peribadi atau terus ke dinding profil. Pautan yang ditambah ke maklumat peribadi akan dilihat mengikut tetapan privasi anda, manakala pautan di dinding profil boleh dilihat oleh semua rakan dan raka
Apabila anda sudah letih dengan Facebook dan bersedia memutuskan hubungan dengan laman tersebut, memadam akaun adalah setara dengan tidak mendaftar semula. Proses ini akan memadamkan sepenuhnya kehadiran anda di Facebook tanpa sebarang pilihan untuk memulihkan akaun selepas pemadaman selesai.Padam A