Rangkaian komputer
Komputer
Perisian Adobe InDesign
Imej digital sel sel komik
Adobe InDesign merupakan salah satu perisian desktop publishing yang paling popular di kalangan pereka grafik dan pakar susun. Ia boleh digunakan untuk apa‑apa, daripada risalah hingga novel dan muka buku. Perisian ini menyediakan pelbagai cara untuk menstandardkan dan melakukan perubahan besar pada dokumen. Setelah pengarang dan pelukis komik selesai dengan kerja mereka, InDesign dapat membantu mereka menyusun dan mengatur setiap butiran buku komik.
Buka InDesign dan pilih Document di bawah Create New pada skrin selamat datang. Masukkan saiz halaman dan bilangan halaman yang diperlukan. Anda boleh menambah atau mengurangkan halaman bila‑bila masa.
Pilih palet Layers di sebelah kanan tetingkap dokumen dan klik pada halaman A‑Master. Halaman ini membolehkan anda meletakkan elemen yang akan sama di banyak halaman, seperti nombor halaman atau tajuk bab. Ini memudahkan pengekalan konsistensi di seluruh buku.
Gunakan Text Tool daripada panel alatan di sebelah kiri dan seret kotak teks ke kawasan halaman master tempat anda mahu nombor halaman muncul. Pilih Type → Insert Special Character → Markers → Current Page Number untuk memasukkan penanda nombor halaman. Semua halaman dokumen akan memaparkan nombor yang betul pada tempat yang sama.
Tambahkan sebarang teks atau imej tambahan yang anda inginkan di setiap halaman ke halaman master.
Kembali ke palet Layers dan klik pada halaman pertama dokumen di bawah halaman master.
Buat bingkai imej dan kotak teks menggunakan alat Frame dan Text. Jika anda mengetahui dimensi tepat bagi setiap sel komik, anda boleh klik dua kali pada skrin dengan alat tersebut dan tetapkan bingkai serta kotak ke dimensi yang tepat. Jika tidak, imej hanya akan ditampilkan dalam dimensi yang anda tetapkan.
Letakkan imej dan kotak teks dengan memilih File → Place untuk setiap satu, dan klik dalam bingkai yang dikehendaki. Anda boleh menyesuaikan saiz imej dengan menukar ke Direct Selection Tool dan klik pada imej tersebut, atau memilih Fitting → Fit Frame to Content (klik kanan atau Ctrl+). Lakukan ini untuk setiap imej pada halaman, menyesuaikan saiz bila perlu.
Letakkan teks dalam sel, jika perlu, dengan membuat kotak teks baru di dalam bingkai imej. Gunakan palet Character di sebelah kanan tetingkap untuk menukar fon, saiz, warna, dan sebagainya. Jika palet Character tidak muncul, pilih Window → Tables & Type → Character.
Pilih mana‑mana bingkai teks yang ingin anda beri latar belakang, dan pilih palet Swatches. Tukar suai ke Fill dan pilih warna yang dikehendaki.
Simpan buku komik anda dengan memilih File → Save As setelah selesai menyusunnya atau apabila anda ingin berhenti sementara.
Untuk memudahkan penjajaran bingkai komik, aktifkan View → Grids & Guides → Smart Guides. Dengan panduan pintar aktif, InDesign akan menunjukkan garisan penjajaran apabila tepi bingkai anda sejajar.
Pastikan anda menggunakan Direct Selection Tool bila menyesuaikan imej yang telah diletakkan, bukan Selection Tool, kerana penggunaan alat yang salah boleh menyebabkan masalah bingkai atau imej.
Selama sebelum Adobe Photoshop CS4 dilancarkan, anda boleh membuat helaian kenalan secara langsung di dalam program tersebut. Dengan hadirnya CS4, fungsi ini dipindahkan ke Adobe Bridge CS4 supaya dapat digunakan bersama program Creative Suite lain seperti Illustrator. Prosesnya juga menjadi lebih m
Pengantar Excel mempunyai pelbagai ciri berguna bagi auditor. Keupayaan meletakkan data ke dalam spreadsheet dan menjalankan ujian serta analisis yang berbeza menjadikan Excel alat pengauditan yang kuat. Ia mudah digunakan dan tersedia secara meluas bagi auditor. Excel dapat melaksanakan pelbagai uj
Cara Menggunakan Komputer dengan Timbangan Digital Menggunakan komputer bersama dengan timbangan digital dapat memberikan kelebihan yang tidak mungkin dicapai bila hanya menggunakan timbangan sahaja. Program pangkalan data dapat menyimpan berat dan ukuran objek yang ditimbang, manakala anda juga dap