Rangkaian komputer
Jika seseorang menyekat anda di Facebook, anda tidak dapat menulis di profilnya, memulakan perbualan, menandai dalam gambar atau mencari dia. Walaupun tindakan ini bersifat dua hala, individu yang menyekat anda juga kehilangan hak-hak tertentu, namun dia boleh membuka sekatan bila-bila masa. Untuk memastikan dia tetap disekat walaupun membuka sekatan, anda hanya boleh melakukannya jika anda mempunyai alamat emel yang digunakannya.
Berikut ialah langkah mudah untuk menolak seseorang yang sudah menyekat anda:
Klik ikon kunci pada bar biru di bahagian atas halaman Facebook anda. Ikon ini mempamerkan tetapan privasi penting anda.
Pilih "Bagaimana menolak seseorang yang mengganggu saya" untuk membuka borang sekatan.
Masukkan alamat emel pengguna yang anda ingin sekat dan klik Block. Walaupun arahan membenarkan penulisan nama, cara ini tidak berfungsi jika pengguna sudah menyekat anda.
Tip tambahan:
Divisi IT korporat semakin menyekat Facebook dan laman media sosial lain melalui firewall mereka supaya pekerja tidak sempat menghabiskan masa di sana. Sekiranya sekadar menyekat alamat web, tanpa analisis trafik, seseorang yang cekap dapat mengelak dengan memanfaatkan laman proksi. Proksi membolehk
Fitur penandaan Facebook memang menambah unsur sosial pada foto, tetapi anda mungkin tidak mahu semua rakan dapat melihat gambar yang anda tidak muat naik sendiri. Walaupun anda tidak dapat memblokir orang sepenuhnya daripada menandai anda, anda boleh menukar tetapan privasi supaya hanya anda sahaja
Langkah-Langkah Menyemak Jika Anda Sudah Memadamkan Seseorang Secara Tidak Sengaja di Facebook Facebook membolehkan anda berhubung dengan rakan, rakan sekerja, keluarga dan kenalan lain. Anda boleh menyusun rakan-rakan ini ke dalam kumpulan yang hanya dapat dilihat oleh anda. Walaupun anda boleh mem